27. januar 2013

Spansk slængkappe i sneen







Kapper var i 1800-tallet normal påklædning i mange europæiske lande, også Danmark. I Spanien har den haft et særlig tag i kulturen, så man stadig ser konturerne af den i dag. På en kølig aften i Madrid det ikke usædvanligt stadig at iagttage mænd slentre af sted, mens de bærer frakken som en kappe. Så er der også tyrefægtigningen, hvor matadoren kommer ind i en kappe, før han byder tyren an.

Der er findes stadig nogle få skræddere i Madrid, der syr kapper. Mr. X har en fra Capas Seseña, der har været i gang i over 100 år. Kappen er af sort flannel med grønt velour. Jeg tog nogle foto af mr. X' kappe en tidlig morgen på Skovshoved havn.

De fleste vil nok vægre sig ved at slænge en kappe over sig. Den er jo usædvanlig, og så føles den måske for dramatisk. Historier og billeder har ladet kappen med betydninger. Men jeg ser ikke noget galt ved en kappe som sådan. Jeg kan godt øjne en æstetisk og praktisk appel, hvis man tager sig en gåtur – og kappen er til gåture, hvis vi følger den spanske tradition.
Se mere om brugen af den spanske kappe nedenfor:

Foto: Stiljournalen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Moderation af kommentarer er slået til. Find din indre gentleman frem, og undlad hån, arrogance og personangreb, som kan være så fristende, hvis man sidder alene bag tasterne.