26. oktober 2014

Bogen Den velklædte mand kan nu bestilles


Den har været undervejs i tre år. Nu er min bog om klassisk herremode trykt og befinder sig hos bogbinderen.

Jeg har bestræbt mig på at komme hele garderoben rundt og gøre det systematisk. Bogen er mao. ikke ligesom Stiljournalen, hvor jeg alt efter humør og inspiration slår ned på det ene og det andet. Den velklædte mand introducerer i kapitler og afsnit og med et hav af foto og illustrationer jakkesættet, jakkesættets (mange) sko, manchetskjorten, sportsjakken, sportsjakkens bukser, trøjedresset, det fine festtøj, overtøjet, den klassiske garderobes tilbehør, nordiske sweatre (!) og meget andet.

Desuden - og meget væsentligt, synes jeg selv - bruger jeg rigtigt meget krudt i bogen på at vise, hvordan man kan anvende den klassiske garderobe, altså sammensætte jakke, skjorte, slips, sko mv. Jeg gør også meget ud af mange finurlige detaljer som de finere symbolske forskelle mellem blåt sergesstof og blåt sildebensstof, som man kan vælge at dykke med ned i eller gemme til senere. Jeg har i det hele taget ønsket, at bogen skal være meget praktisk og brugbar for både nybegynderen og den mere erfarne udi i klassisk herremode.

“Mange mænd klæder sig tilfældigt, andre følger modens sidste skrig. Men der er også en tredje vej: den klassiske herremode. I denne bog giver Torsten Grunwald uundværlige råd til at blive en bedre klædt mand fra top til tå. Med over 450 illustrationer serverer forfatteren, der ved alt om klassisk herremode, en praktisk guide til formelle jakkesæt, mindre formelle sportsjakker med frit valg af bukser, afslappet trøjedress og sidst, men ikke mindst, tøjet til de helt særlige lejligheder, for eksempel smoking og kjole og hvidt. Men hvilke skjorter, slips, sko, strømper, manchetter og andet tilbehør passer til hvad? Og hvilket snit, farve, mønster og stof skal man vælge? Med hjerneforskeren Peter Lund Madsen som model giver Torsten Grunwald svarene på disse og mange andre spørgsmål i denne første grundige bog om emnet på dansk,” som der vistnok endte med at stå på bogens bagside.

Her har du bogens indholdsfortegnelse:


1. På sporet af det klassiske

Dengang i Aarhus

Den gode kvalitet

Påklædningens fem pejlemærker

Snit

Farver og mønstre

Stoffets tekstur

Tøj til lejligheden

Personlighed

Påklædning versus fremtoning


2. Jakkesættet

Jakkesættets historie

Det rette snit

Detaljer og det personlige jakkesæt

Manchetskjorten

Skjortens krave og manchetter

Skjortestof og forarbejdning

Jakkesættets lædersko

Randsyede sko

Håndsyede versus maskinsyede sko

Et lille skogalleri

Det traditionelle slips

Slipsets historie

Det stribede slips

De ensfarvede og mønstrede slips

Jesse Langsdorfs moderne slips og alternativer

Slipseknuder

Sløjfen

Strømper

Brystlommetørklædet

Eksempler på brug af jakkesættet


3. Sportsjakken

Sportsjakkens historie

Sportsjakkens bukser

Sportsjakkens sko og tilbehør

Sir Walter Scotts shepherd’s tweed

Frøken Balfours Estate Tweed

Håndvævet tweed fra Harris

Prince of Wales

Den blå blazer

Andre sportsjakker

Eksempler på brug af sportsjakken


4. Trøjedresset og sommertøjet

Casual herremode

Striktrøjen

Let strik

Strikmodeller

Sweatre

Skjorter, bukser og sko til fritid

Farverig sommer

Hvid sommer

Eksempler på brug af trøjedresset og sommertøjet


5. Festtøjet

Smokingens historie

Smokingens normer

Kjolesættet

Jaketdress

City-dress, diplomat og spencer

Bryllup, konfirmation, barnedåb og begravelse


6. Garderobens vedligeholdelse

Behandling af jakkesæt

Vask og strygning af skjorter

Skopleje

Skopleje trin for trin


7. Overtøjet


8. Øvrigt tilbehør

Hatten

Undertøjet

Smykker

Transport


9. At opbygge en garderobe


10.
Målkonfektion og herreskrædderi

11
Forhandlerliste

Butikker i Danmark

Producenter af sko og jakkesæt

Maskinrandsyede sko

Håndsyede sko efter mål

Konfektionerede jakkesæt

Herreskrædderi i Europa

Skræddersyede skjorter

12
Litteratur

Register

Tak til
--

Peter Lund Madsen har altså været den gavmilde model i bogen, og jeg skylder ham tak for at have styret bogen hen et sted, hvor den har bredere appel og ikke er blevet et værk for allerede indviede. I bogen er der blandt andet foto af Peter - taget af fotografen Hans Ole Madsen - i jakkesæt, sportsjakke, trøjedress, sommertøj og smoking. Peter har også skrevet forordet, hvor han blandt andet kommer med følgende ros og råd:

”Jeg kan med god samvittighed erklære, at bogen indeholder alt, hvad man som mand behøver at vide om klassisk herremode. Læs den for underholdningens skyld og som et stykke dannelsesarbejde. Mit bedste råd er: Brug din nyerhvervede viden til at planlægge og raffinere dine tøjindkøb. Tænk dig om, og køb kun, hvad du faktisk behøver. Så vil du til sidst have en forbavsende lille, men alsidig garderobe, der er til daglig glæde og gavn.”

Jeg må også runde selve bogen. Den udkommer på Forlaget Vandkunsten, der lægger vældig vægt på at sætte af bøger af højeste kvalitet i verden. Det indebærer blandt andet, at der er udviklet en speciel font til bogen, og at layout, papirkvalitet, tryk, indbindingen m.m. har fået usædvanlig meget opmærksomhed i disse så hårde tider for forlagsbranchen. Desuden er der som sagt en masse foto og illustrationer i bogen, over 450, som var ved, kan jeg afsløre, at tage livet af både fotograf, grafiker, redaktør og forfatter, hvad der ikke betyder, at der ikke en er masse tekst også, for det er der, og den har også kostet pænt med anstrengelser. Antallet af bogsider ligger på knap 200 og størrelsesformat og vægt er velvoksne.

Bestil bogen nu og få gavekort med
Bogen, der koster 349 kr., udkommer den 6. november, men kan allerede nu bestilles i min butik. Jeg vil naturligvis blive glad for en bestilling inden den 6. november, og jeg vil gerne give dig lidt igen for venligheden og medsende et gavekort på 350 kr. til butikken for hver bog, du bestiller. Gavekortet løber til og med januar 2015, kan gives videre og gælder alle varer i butikken undtagen "Shoe Care", "Socks" og "Clothes Care" samt køb af en ny bog. Du kan mao. tjene penge på at bestille min bog nu og tilmed få en gratis julegave på hånden :-)  Der er for øvrigt en mængde nye slips og caps på vej til butikken.

Jeg sætter også meget gerne en signatur eller dedikation i bogen, hvis du ønsker det. Skriv i givet fald derom i feltet "Order Notes" i butikkens indkøbskurv.  


Bogforum, reception m.m.
Jeg kan mere fortælle, at jeg og Peter skal til Bogforum i Bella Center den 7. november. Der skal vi på scenen og interviewes kl. 12.30. 

Derudover planlægges flere flere begivenheder, blandt andet med Magasin. Datoerne ligger ikke fast endnu. Så snart jeg har dem, skal jeg formidle dem.

Med venlig hilsen
Torsten

4 kommentarer:

  1. Anonym14.04

    Det lyder spændende, jeg glæder mig til at få den i hænderne. Er bogen illustreret med PLM som gennemgående model?

    Hr Olsen

    SvarSlet
  2. Torsten14.30

    Hr. Olsen, foto af PLM indleder syv kapitler, men ellers består fotodelen af et væld af foto, der viser jakkesæt, sko, skjorter, slips mv., herunder forklarende detaljeskud af dem. Desuden er der en række foto af sammenstillinger af antræk inden for jakkesæt, sportsjakke, trøjedress, sommertøj og festtøj. Der er også mange foto af diverse tilbehør. Alle disse foto af skudt i studie. Derudover er der nogle arkivfoto rundt omkring i bogen, der illustrerer tøjstile, bla. af Fr. den 9. Dertil kommer en hel del illustrationer tegnet til bogen, fx af skjortemanchetter og skjortekraver. Der er tillige nogle malerier i bogen.

    SvarSlet
  3. Anonym10.42

    Spørgsmål
    Kære Torsten. Tak for bogen, er bestilt. Et ord-spørgsmål vedr. hatte. Du bruger konsekvent udtrykket cap, ( Der er for øvrigt en mængde nye slips og caps på vej til butikken.), mange andre vil gerne sige sixpence. Når du bruger ordet cap, regner jeg med, at der er en forskel. Kan du forklare mig hvori forskellen består. Jeg købte sidste år en cap af dig, den er jeg meget glad for, god til min duffelcoat, og god til de næste par måneder.
    Venlig hilsen Henrik Jensen

    SvarSlet
  4. Torsten11.26

    Kære Henrik, der er tit flere ord og betegnelser for en genstand i den klassiske herremode, og man kan engang imellem smådebattere lidt, hvilke der er bedst at bruge. I reglen forsøger jeg selv at anvende et dansk ord, hvis det findes og giver mening, men jeg er ikke altid konsekvent. Mht. caps vil jeg fx kalde dem sportshuer i nogle tilfælde. Det er den klassiske danske betegnelse. Sixpence er også et gammelt dansk ord i den sammenhæng, men betegner egentlig specifikt cap'en - sportshuen! - med en seksdelt puld.

    VH Torsten

    SvarSlet

Moderation af kommentarer er slået til. Find din indre gentleman frem, og undlad hån, arrogance og personangreb, som kan være så fristende, hvis man sidder alene bag tasterne.