20. oktober 2011

En bæltemager i Helsingør
















Takket være et tip fra en læser af Stiljournalen, fik jeg færten af bæltemager m.m. Claus Broe i Helsingør.

Håndlavede lædervarer er i mangt og meget en rigtig 70'er-ting, indrømmet. Men jeg oplever, at branchen er ved at genopfinde sig selv med udgangspunkt i en klassisk og mindre flippet stil.

Den historie kan man i det mindste godt hæfte på Claus Broe. Han blev introduceret for læderhåndværket i 1973 på Bornholm. Siden drev han egen læderbutik og værksted i Helsingør fra 1979 til 1993. Derefter arbejdede han som lagerchef og kollektionsansvarlig for bælteengrosfirma, før han i 2001 grundlagde Broe & Co.

Han valgte at koncentrere Broe & Co. om bælter, sandaler og blandt andet en taske, som vennen Gorm Brint designede i 1970'erne. Livet som mellemhandler blev skiftet ud med livet som agent for egne varer og mærke samt et værksted.

Og hvilket dejligt værksted. Det ligger tilbagetrukket på en førstesal i en bygning fra 1770'erne i det indre Helsingør. Maskiner fra farfars ungdom, fede læderruller og nøje udvalgt værktøj skaber en håndværkets hule, sådan som man forestiller sig, den ideelt bør være.

Der tilbringer Claus Broe det meste af hverdagene og sætter lædervarer i verden. Bælter mest, men altså også sandaler, tasker og forskelligt tilbehør.

Bælterne falder i to kategorier: dem af svensk læder, og dem af italiensk læder. Begge lædersorter føltes lækre, men jeg blev - ikke overraskende - mest draget af bælterne af det vegetabilsk garvede svenske læder. Dem forarbejder Claus Broe fra bunden. De italienske kommer forskårne fra Pisa-området, hvorefter Claus Broe tilpasser dem og forsyner dem med et messingspænde.

Ligesom hos Sadelmager Dahlman, som jeg besøgte sidste år, laver Claus Broe bæltet af en selvstændig læderem. Det er ikke gennemsyede to- eller trelagsbælter, vi har med at gøre, sådan som jeg for eksempel så dem i Klavs Graaes værksted på Frederiksberg.

Det behøver nu ikke at være en ulempe, og da ikke, hvis vi er på jagt efter et bælte til et jakkesæt. Bælter til jakkesæt skal være smalle og tynde, synes jeg, og blot være der til at holde benklæderne på plads, en livrem, kort sagt. To- og trelagsbælter bliver nemt for meget til et jakkesæt, ikke ulig et forvokset ur.

Forretningsmæssigt foretrækker Claus Broe at udvikle kollektioner og sælge dem gennem butikker. Jeg vil dog tro, at man kan lokke ham til at forarbejde et bælte på bestilling mod passende betaling.

Du kan læse mere om Claus Broes lædervarer på hans hjemmeside.

Foto: Stiljournalen

5 kommentarer:

  1. Anonym09.18

    Kære Torsten
    Tak for endnu en glimrende artikel med fokus på traditioner og dansk håndværk.

    Med venlig hilsen
    Hr. M - der i skrivende stund netop sidder med et stykke læder med messing rundt om livet fra Broe & Co.

    SvarSlet
  2. Joshua Karjala-Svendsen11.05

    Fantastisk.

    Det er altid dejligt at høre om danske forretninger, der stadig laver gedigent håndværk.

    Måske man skulle se på at prøve at stable en slags almanac over danske håndværkere inden for læder og tekstil.

    SvarSlet
  3. Potter11.38

    Det bedste ved Claus er, at han fokuserer på produktet frem for på bling-bling og marketing. Han er håndværker med et stort H. Desuden er der skandinavisk enkelhed og ærlighed over produkterne. Hans bælter er jo egentlige bare reme. Men min personlige erfaring er, at de holder bedre end Graaes.

    Desuden har Claus adgang til noget af det bedste fedtimprægnerede læder, der kan fås. Den taske, han laver med Gorm Brint, er nærmest en skulptur. Og så holder den tør - også i silende regn. Efter 3 år indsats har den nu fået et lille service-eftersyn. I kan se min lille beretning om dengang den var ny på et tysk forum her:
    http://newsaboutshoes.de/showthread.php?t=1217

    SvarSlet
  4. Anonym12.52

    Er enig med Potter.
    Jeg bilder mig meget udansk ind, at det var mit tip der førte stiljournalen og Broe sammen; hvor om alting er, nævnte jeg også tasken (eller rettere taskerne, der er flere modeller) designet af Gorm Brint, som jeg havde håbet ville være inkluderet i artiklen. Man kan som bekendt ikke få det hele - og dog, for din beretning fra det tyske forum, er jo fuldt ud dækkende Potter. Hvilket i øvrigt vidner om værdien af denne blog og kommentarfunktionen.

    Hr. M

    Ps. måske du kunne poste nogle billeder af taskens stand i dag Potter?

    SvarSlet
  5. Nej, nej, nej... Du slår mig på målstregen. Jeg var ude ved Claus for snart et år siden og har også nogle enkelte billeder derfra. Men det var et enormt dårligt tilrettelagt interview, så jeg har hele tiden ventet på at skulle derud igen. Men jeg har bare ikke lige haft lejlighed til det.

    Kudos, Torsten :)

    SvarSlet

Moderation af kommentarer er slået til. Find din indre gentleman frem, og undlad hån, arrogance og personangreb, som kan være så fristende, hvis man sidder alene bag tasterne.