29. april 2015

En guide til oxfordsko med tåkappe

Jeg har igen-igen tænkt over oxfordskoene, da jeg har lagt an til at bestille et par hos skomageren Benjamin Klemann i Hamborg (mere om ham senere). Oxfordsko har som bekendt et lukket snørestykke modsat derbyskoene med åbent snørestykke. Oxfordsko med tåkappe, captoes, er førstevalget til jakkesættet, og de kan, især de brune eksemplarer, også bruges til mere casual påklædninger, både sportsjakke og strik. Hermed en guide til oxfordsko med tåkappe, skomodellen, du umuligt kan undvære, hvis du er til klassisk herremode.

Foto: Cleverley

Den nok mest udbredte oxfordsko med tåkappe er helt glat. Farven er sort eller en nuance af brun eller evt. bordeaux. Den vil normalt have fem rækker med huller til snørebåndet. Jeg er der, hvor jeg finder det simple glatte design lidt kedeligt til dagbrug. Om aftenen, hvis man skal være i habit, gives der dog vanskeligt et bedre design.

Foto: Cleverley

Derpå har vi mange kenderes favoritsko, captoen med et let, tværgående hulmønster over tåkappen. Det var ca. det design, som Mærsk Mc-Kinney Møller foretrak. Jeg har selv et par sorte og et par brune ”punched captoes”.


Foto: Cleverley

En tredje klassiker er den let hulmønstrede oxfordsko med den sædvanlige sammensætning af overlæderdele. Hulmønstret bugter sig langs alle overlæderdelenes kanter.

Foto: Foster & Son

Og en fjerde klassiker af den sikre slags, semi-brogue'en, der i modsætningen til det foregående design også har hulmønstret tåkappe og bagkappe. I (mørke)brun udgave er semi-brogue'en måske den mest alsidige oxfordsko, der nemt bæres til både jakkesæt og chinos.



Foto: Cleverley

Til sidst, blandt de konventionelle design, den helmønstrede oxfordsko med vingeformet tåkappe. Den kan virke overgjort, men i sort ser den egentlig dæmpet ud og synes fin med vinterhabitten.


Foto: Klemann

Andre oxforddesign kan man stilistisk set kalde afvigelser, og de vil alt andet lige tilføre stilen et mere eller mindre tydeligt flamboyant strejf. Blandt de diskrete afvigelser er den captoe, hvor alene tåkappen er perforeret, vist ovenfor.



En anden diskret dandificeret variant er Adelaide-designet (efter sigende bragt til verden af den legendariske læstemager Terry Moore fra Foster & Son). Adelaiden minder om en captoe med hulmønster langs kanter, men overlæderdelene er, hvis man ser nærmere efter, sammensat anderledes med ét lang stykke læder fra tå til hæl, så der opstår et tungemønster om snørestykket. Se en Foster & Son-variant her. Jeg kan afsløre, at Adelaiden var det design, jeg bestilte hos Klemann.


Foto: Cleverley

Andet læder end sort eller brun boxcalf twister tillige oxfordmodellen. Ruskind er et eksempel.


Shell Cordovan, læder fra hestens bagparti, med den dybe patina og den hvidlige nuance i folderne, der er fedt, er et andet eksempel på twist af captoen qua valg af læder.



Et sidste eksempel på afvigende, men stadig aldeles klassisk sko: oxfordmodellen med golfskokapper uden hulmønster, engang imellem kaldet ”austerity brogues”. Den har jeg efterhånden et par års erfaring med, og jeg finder dem meget alsidige. De glider friktionsløst mellem jakkesæt, sportsjakker og til dels strik.

Det var det. Du finder endnu mere om skomodeller i Den velklædte mand.

4 kommentarer:

  1. Anonym18.39

    Som jeg har forstået det, er det primært kalveskind, som man benytter til klassiske herresko. Her nævner du så ruskind og cordovan som alternativer. Er ruskind ligeledes kalv eller kan det komme fra andre dyr? Hvordan er holdbarheden af ruskind kontra konventionelt præpareret læder? Jeg går ligeledes ud fra at de ikke ældes helt så flot som "normale" lædersko.
    Jeg kan se at du i tidernes morgen har bestilt et par cordovan fra Kielmann i Warsawa: http://stiljournalen.blogspot.dk/2008/08/sko-laver-man-da-af-hest.html
    Her skriver du at det er "tykkere og sejere end kalveskind, og det ånder ikke nær så godt, men det holder bedre og skyr regn, slud og vejsalt". Hvordan står det til med patineringen? Sker der noget særlig med farven når de plejes over mange år? Når læderet er tykkere forestiller jeg mig også, at skoene kan være lidt stivere - navnlig de første gang man bruger dem?
    Ja der kom lidt mange spørgsmål på én gang, men hvis ikke man spørger, så får man ej svar.
    JS

    SvarSlet
  2. Torsten08.35

    Ruskind er normalt også kalv, men kan også komme fra andre dyr. Ældes og holder fint. Afhænger som altid af kvaliteten. Cordovan har meget spil i sig, patinerer fremragende. Læder stivere og mere sejgt end boxcalf, ja. Kan være en grund til at undgå det.

    SvarSlet
  3. Anonym10.58

    Jeg kan bekræfte Torsten's udsagn om ruskind. Holdbarhed hænger uløseligt sammen med kvaliteten af læderet & fra hvilket dyr dette er kreeret.
    Jeg har selv et par Church's, ca. 12-13 år gamle, som nu er på vej til skomageren for at få sin 3 forsåling. Overlæderet ser 100% ud som nyt og er i en særlig slags ruskind, tror det er fra en eller anden antilopeart, som Church's lavede en kollektion af omkring den tid de blev købt, i første halvdel af 00'erne. Aldeles uopslidelig, i modsætning til sålerne. I det hele taget er det en myte at ruskind er svært at holde pænt. Tværtimod er min erfaring, at de er mindre tidskrævende i daglig brug. Normalt bare en let børstning & så imprægnering i ny & næ, evt. med farve som fx. Saphir "Renovateur.
    Jeg har ihvertfald gode erfaringer med Kvalitets-ruskind, i særdeleshed det der bruges af skofabrikanter som fx. Crockett & Jones i UK & Spanske Carmina. Hvis man har økonomi til det er John Lobb & Edward Green sikkert endnu bedre.
    Mvh MFP

    SvarSlet
  4. Anonym21.31

    I nævner aldrig Loyds 1888 sko. Er de ikke pengene værd? http://pleasure.borsen.dk/portraet/artikel/1/204515/luksus-haandvaerk_til_kraesne_foedder.html

    Tysk produkt produceret i Italien lyder godt!

    SvarSlet

Moderation af kommentarer er slået til. Find din indre gentleman frem, og undlad hån, arrogance og personangreb, som kan være så fristende, hvis man sidder alene bag tasterne.